Lady Macbeth fra Mtsensk

Opera

Gå til:
Kunstnerisk hold
Pressen skriver
Medvirkende
Billedgalleri
Rolle- og dirigentfordeling

Hvad er et menneske? Hvad er en kvinde? Hvad er normalitet?

Katerina lever i et ulykkeligt ægteskab i en lille provinsby, hvor hendes mands fabrik er byens omdrejningspunkt. Hun er ved at gå til af kedsomhed, men en dag forelsker hun sig hovedkulds i en af fabriksarbejderne. Da ægtemanden opdager affæren, slår Katerina ham ihjel – og så ruller skæbnen sig for alvor ud. Til trods for Katerinas skruppelløse handlinger, er det alligevel svært ikke at føle sympati for Katerinas figur, der er skildret dramatisk, realistisk og med en tilgængelighed, der gør operaen til en oplevelse for såvel begyndere som kendere.

Oplev den nye opsætning af Sjostakovitj’ modige og kontroversielle opera Lady Macbeth fra Mtsensk. Operaens historie er i sig selv dramatisk, da den to år efter sin premiere i 1934 blev bandlyst af myndighederne og trukket tilbage af Sjostakovitj, for at ligge på hylden i flere årtier.

Historien om den stærke, handlekraftige kvinde, som følger sine følelser frem for omverdenens normer rummer både politiske og seksuelle spændinger. Og der er lagt op til lidt af et kunstnerisk scoop, da den nye iscenesættelse af operaen er lagt i hænderne på den tyske mesterinstruktør Peter Konwitschny.

Konwitschny er berømt for sin eminente evne til at gå til kernen i værkerne og give dem fornyet politisk og samfundsmæssig relevans. Om stykkets hovedperson, Katerina, siger han:

”Hun er en revolutionerende opera-kvindefigur ligesom Medea, Aida, Carmen, Butterfly, Lulu og mange andre. Og ligesom dem dør hun også til sidst. Hun bliver endnu et offer for den gamle mandeverden, som i 5000 år har været både kropsfjendtlig, kvindefjendtlig og frihedsfjendtlig.

Selv i Bibelen, der står som begyndelsen på den patriarkalske civilisation, får kvinden skylden for alt det onde. Kvinden har en mands ribben at takke for sin eksistens og er i dag stadig bare en fodnote til ham, hans tjener, hans objekt. Kvinden bliver opdelt som luder eller madonna, og det skaber den dobbeltmoral, vi alle kender.

Katerina accepterer ikke de spilleregler. Hun er en stærk kvinde, retfærdig og uforfærdet, og hun søger en fremtid fri for ydmygelser, perversioner og umenneskelighed. Hendes kraft og frihedslængsel er så stor, at hun dræber sine plageånder.”

Peter Konwitschnys tidligere opsætninger på Det Kongelige Teater har været store publikumssucceser, herunder Wagners Lohengrin, Strauss’ Elektra og Tjajkovskijs Eugen Onegin.

Denne gang vil Hans-Joachim Schliekers scene- og kostumedesign desuden vække opsigt med et radikalt nedbarberet og enkelt, dramatisk symbolsk udtryk, der understøtter Peter Konwitschnys idéer kongenialt.

Scene: Operaen Store Scene
Spilleperiode: 02. nov. - 25. jan. 2015
kglteater.dk

Skuespil

Amadeus Trailer

3.674 views 15. januar 2019

Oplev den vilde, medrivende, storslåede og ikke mindst musikalske historie om Mozarts storhed og...

Se video
Skuespil

Amadeus på Det Kongelige Teater

6.072 views 17. december 2018

Oplev den vilde, medrivende, storslåede og ikke mindst musikalske historie om Mozarts storhed og...

Se video
Det Kongelige Teater

Større julegaver til alle

214 views 30. november 2018

Større julegaver til alle Kender du en, hvis verden skal beriges med en af de helt store pakker...

Se video
Køb billet
Opera

Flagermusen Trailer

4.035 views 23. november 2018

Flagermusen Er du klar til årets store fest? Så kom og lad champagnen flyde, hvis du altså tør...

Se video
Køb billet